Promotie Kees Hein Woldendorp en symposium “Rehabilitation & Music”

Op 24 april 2019 verdedigt Kees Heijn Woldendorp zijn proefschrift in Beetsterzwaag. Aansluitend organiseert Revalisatie Friesland in samenwerking met de NVDMG het symposium "Rehabilitation & Music". Meer informatie en het programma volgt.

Datum: woensdag 24 april 2019, vanaf 14uur
Locatie: Revalidatie Friesland
Adres: Hoofdstraat 3, Beetsterzwaag


 

Nieuwjaars-symposium! 

De Nederlandse Vereniging voor Dans- en Muziek Geneeskunde organiseert een feestelijk nieuwjaarssymposium ‘van Kunst naar Kunde’ op zondag 3 februari 2019 in de Schouwburg van Amstelveen waarbij aandacht voor de wetenschap en voor de dans!

Datum: zondag 3 februari 2019
Locatie: Schouwburg Amstelveen

Programma (wijzigingen voorbehouden)

11:00 uur                   Inloop met koffie  

11:30 uur                   Opening en welkom

11:35-13:00 uur       Psychiatrie: “De Zenuwen”

                                         Michaël van Ekeren, psychiater & zanger,

                                         Roel van Kuppevelt, huisarts.

13:00-13:15 uur        Burn-out: “Vóórkomen en voorkómen”

                                         Cuna Knegt, arts-onderzoeker, bestuurslid NVDMG

13:15-13:30 uur        Orthopaedie: Pijn door Passie”

                                         dr. Boni Rietveld, orthopaedisch chirurg & musicus, voorzitter NVDMG

13:30-14:30 uur        Nieuwjaarslunch

14:30-15:00 uur           Gelegenheid om de warming-up en spacing van de dansers van Introdans bij te wonen in de Schouwburgzaal

15:00 uur                    Aanvang voorstelling “Gekkigheid” van Introdans

Na afloop:                   ‘Meet & greet’ met de dansers van Introdans


 

Promotie Laura Kok! 

Aspirant-lid Laura Kok, aios orthopedie, verdedigt op 20 november 2018 te Leiden, haar proefschrift ‘Musculoskeletal Health in Musicians’
 
Datum: dinsdag 20 november 2018
Locatie: Klein auditorium van het Academiegebouw
Adres: Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden


Pensioen dr. Boni Rietveld

Na ruim 25 jaar als orthopaedisch chirurg voor Dansers en Musici werkzaam te zijn geweest in HMC Westeinde gaat dr. A.B.M.(Boni) Rietveld op maandag 1 oktober met pensioen.
Het Medisch Centrum voor Dansers & Musici (MCDM) is als landelijk expertisecentrum opgenomen in het STZ Topklinisch Zorgregister. Na het vertrek van dr. Rietveld, zal de zorg voor dansers en musici, zowel beroeps als amateurs, in HMC Bronovo worden voortgezet door drie capabele opvolgsters, Anandi van Loon-Felter, revalidatiearts, Liesbeth Lim, sportarts & Riekje Kattenbusch, revalidatiearts.


Op vrijdag 26 januari mocht Dr. A.B.M. Rietveld de prestigieuze ‘Murk Jansen – lezing’ houden bij het 24e lustrum jaarcongres van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV), 120 jaar geleden opgericht in 1898.
‘De Murk Jansen-lezing is in 1987 door het bestuur van de NOV ingesteld. ‘De Murk Jansen lezing wordt eenmaal per jaar op de jaarvergadering gehouden door iemand die zich uitzonderlijk verdienstelijk heeft gemaakt voor de vereniging of de orthopaedische chirurgie in het algemeen. Het bestuur wijst de spreker aan en nodigt hem uit. De lezing is niet aan een bepaald thema gebonden’.

Hij was pas de 23e orthopaedisch chirurg die deze lezing mocht houden.

Link: https://www.youtube.com/user/zorgvoorbeweging


Promotie V.A.E. Baadjou

Op vrijdag 1 februari 2018 heeft V.A.E. (Vera) Baadjou, revalidatiearts i.o., lid NVDMG - met succes haar proefschrift "Musculoskeletal Complaints in Musicians: Epidemiology, Phenomenology and Prevention" verdedigd en daarmee de graad van Doctor aan de Universiteit Maastricht verkregen. Het proefschrift is te lezen door te klikken op deze LINK


Blessure van dansers en musici vaak te verhelpen

https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2017/december/blessure-dansers-musici-vaak-te-verhelpen/?year=2017&month=11


Promotie A.B.M. Rietveld

Op dinsdag 28 november 2017 heeft A.B.M. (Boni) Rietveld,  orthopaedisch chirurg & voorzitter NVDMG - met succes zijn proefschrift “Performing Arts Medicine with a focus on Relevé in Dancers” verdedigd en daarmee de graad van Doctor aan de Universiteit Leiden verkregen.

Het proefschrift is ook online te vinden via: https://goo.gl/6fouxQ


Cursus Dans Muziek en Geneeskunde 7-11 november 2018, Burg Feistritz 

Kennis en vaardigheden in de Orthopaedie, KNO en Psychiatrie voor dansers en musici zijn relevant voor huisartsen en bedrijfsartsen, en blijven gerichte bijscholing vergen. Met dat doel organiseert de NVDMG voor de 15e keer haar jaarlijkse cursus Dans, Muziek en Geneeskunde (DMG), in Burg Feistritz, Oostenrijk. Voor deze cursus wordt accreditatie aangevraagd bij ABAN (Accreditatie Bureau Algemene Nascholing) voor 20 uur voor alle medisch specialisten!

Meer info: http://www.feistritzacademy.nl/


 


 

Feistritz Academy:

Huisartsen kunnen het nascholingsaanbod voor 2018 in Feistritz vinden op de website www.feistritzacademy.nl  (Ook de NVDMG cursus Dans, Muziek en Geneeskunde is hier te vinden)
 

2015-03-28 Boni Rietveld Officier in de Orde van Oranje Nassau 01A.B.M. (Boni) Rietveld benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau!

Zaterdagmiddag 28 maart 2015 kreeg orthopedisch chirurg Boni Rietveld, oprichter van het Medisch Centrum voor Dansers en Musici in het MCH en voorzitter van de jubilerende Nederlandse Vereniging voor Dans- en MuziekGeneeskunde, de koninklijke onderscheiding Officier in de Orde van Oranje Nassau opgespeld door burgemeester van Bloemendaal Aaltje Emmens-Knol. Zij was hiervoor in het Erasmus MC te Rotterdam, waar Rietveld aanwezig was als medeorganisator van het symposium ‘Genees & Kunst 15’.

De onderscheiding werd Rietveld toegekend vanwege zijn tomeloze inzet als orthopedisch chirurg aan de medische zorg voor dansers en musici, zowel professionals als amateurs. “Door uw inzet is de orthopedische zorg voor deze specifieke groep op een uitzonderlijk hoog niveau gebracht. Nationaal én internationaal”, aldus Emmens die de onderscheiding uitreikte omdat Rietveld inwoner is van Aerdenhout in de gemeente Bloemendaal. “Voor duizenden van hen hebt u enorm veel betekend. Deze onderscheiding krijgt u straks in de eerste plaats namens hen uitgereikt.”

Rietveld richtte in 1993 Medisch Centrum voor Dansers en Musici in Den Haag op, waar dansers en musici terechtkunnen voor de behandeling van specifieke blessures en aandoeningen in relatie tot hun vak of hobby. Ook was hij onder meer de drijvende kracht achter de oprichting van de organisatie waarvan het tienjarig bestaan werd gevierd: de Nederlandse Vereniging voor Dans- en Muziekgeneeskunde, waarvan hij nu de voorzitter is. Bovendien is hij internationaal volop actief.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Activiteiten:

Oefening baart Kunst 6, 24 september 2016:

Het paramedisch symposium “Oefening baart Kunst 6” met als ondertitel: ”België – Nederland / Nederland - België” vindt plaats op zaterdag 24 september 2016 te Antwerpen in auditorium Kinsbergen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. 

Directe aanleiding is de oprichting van het expertisecentrum voor preventie en behandeling van klachten bij kunstenaars “Antwerp HeArts (Health Care for Artists)” een initiatief dat op basis van een samenwerking tussen de Universiteit Antwerpen (UAntwerpen) en het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen (UZA) in het leven is geroepen. Het nieuwe centrum zal voorafgaand aan het NVDMG symposium “Oefening baart Kunst” officieel geopend worden. Het symposium biedt Nederlandse en Belgische zorgverleners de kans hun kennis en ervaring in het behandelen van artiesten uit te wisselen.

“Oefening Baart Kunst 6” is toegankelijk voor alle geïnteresseerden - dus ook niet-leden van de NVDMG en ook niet-paramedici. Op de website vindt u het volledige programma. Aanmelden kan zoals gebruikelijk online. Accreditatie wordt in beide landen aangevraagd.

Leden let op: zoals gebruikelijk is het inhoudelijke gedeelte van het symposium voor leden gratis. Echter dit geldt alleen na tijdig (online) aanmelden. Bij inschrijven aan de deur zal ditmaal € 50,- gevraagd worden. (niet-leden € 100,-).

Cursus Dans Muziek en Geneeskunde 2-6 november 2016, Burg Feistritz 

Kennis en vaardigheden in de Orthopaedie, KNO en Psychiatrie voor dansers en musici zijn relevant voor huisartsen en bedrijfsartsen, en blijven gerichte bijscholing vergen. Met dat doel organiseert de NVDMG voor de 13e keer haar jaarlijkse cursus Dans, Muziek en Geneeskunde (DMG), in Burg Feistritz, Oostenrijk. Cursus is geaccrediteerd door ABAN (Accreditatie Bureau Algemene Nascholing) voor 20 uur onder ID nummer 247317 voor alle medisch specialisten!

Meer informatie en aanmelden kan middels onderstaande link: http://www.feistritzacademy.nl/nascholingsaanbod/dans-muziek-en-geneeskunde-voor-huis-en-bedrijfsarts/

Genees en Kunst 17 Tilburg:

Call for abstracts: Doet u onderzoek op gebied van de dans- en muziekgeneeskunde en wilt u uw resultaten delen met geïnteresseerde collega's, OF wilt u meedoen aan het onderdeel ‘Moment voor Jong Talent’? Stuur dan vóór 1 december 2016 uw abstract naar het NVDMG kantoor en wie weet zien we uw presentatie terug tijdens het 17e Genees & Kunst symposium te Tilburg!

Genees en Kunst 17: "Call for Abstracts"!